Aussteller-Pressemitteilungen


Yara en Kongsberg bouwen 's werelds eerste autonome elektrische schip

De Yara Birkeland is het eerste volledig elektrische en autonome containerschip ter wereld. De inbedrijfname is gepland in de tweede helft van 2018 voor het vervoer van producten van Yara's productievestiging in Porsgrunn naar Brevik en Larvik in Noorwegen.

De Yara Birkeland, genoemd naar de oprichter van Yara, Kristian Birkeland, is het eerste volledig elektrische containerfeeder-schip ter wereld. Het nieuwe schip vermindert NOx en CO2-emissies en verbetert de veiligheid op de weg doordat er zo'n 40.000 vrachtwagenritten minder nodig zijn in dichtbevolkte stedelijke gebieden.

De Yara Birkeland zal in eerste instantie als een bemand schip opereren, maar wordt vanaf 2019 bestuurd via afstandsbediening. Naar verwachting is het schip vanaf 2020 in staat om volledig autonoom werkzaamheden uit te voeren.

“Elke dag zijn er meer dan 100 ritten van dieselvrachtwagens nodig om producten uit Yara's fabriek in Porsgrunn naar de havens in Brevik en Larvik te vervoeren, van waaruit de producten naar klanten overal ter wereld worden verscheept”, volgens Svein Tore Holsether, president en CEO van Yara. “Met dit nieuwe autonome accu-aangedreven containerschip verplaatsen we het transport van de weg naar de zee en verminderen daarmee de geluidsoverlast en luchtvervuiling. We verbeteren de veiligheid op plaatselijke wegen en verminderen NOx- en CO2-emissies.”

Kongsberg is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en levering van alle belangrijke technologieën op de Yara Birkeland, waaronder de vereiste sensoren en integratie voor autonome, via afstandsbediening gestuurde werkzaamheden naast de elektrische aandrijving, accu en voortstuwingsregelsystemen.

- June 2017

Terug naar Nieuw


Zukünftige Messe: Electric & Hybrid Marine World Expo 2020, 23-25 Juni 2020, Halle 12, RAI Amsterdam, Niederlande